SZIGETSZENTMIKLÓS, BUCKA-TÓ KÁRMENTESÍTÉSE - KEOP-7.2.4.0/09-2009-0019 - ÚJ SZÉCHENYI TERV

 
 
 
 

MÉDIA MEGJELENÉSEK – első forduló

Lakihegy Rádió

2012. február 02.
Sürgősségi indítvány a Bucka-tó kármentesítéséről

Tegnap délután tartotta a januári ülését Szigetszentmiklós Város képviselő-testülete. A képviselők minden napirendi pontot elfogadtak. Így a testület megszavazta a Bucka-tó kármentesítési pályázatához szükséges elemeket is.
A város jelenleg a 2. fordulóra pályázik. A dokumentációt január 27-én nyújtották be az illetékes szervezetnek. Szabó József, Szigetszentmiklós polgármestere hangsúlyozta: egy munka nem csak akkor zajlik, ha az érintett területen emberek és gépek dolgoznak. A papírmunka legalább olyan fontos, hiszen a későbbi feladatok alapjait ilyenkor fektetik le. A megvalósítandó beruházás tervezett összköltsége majdnem 5 milliárd forint, amelynek 100 %-os támogatását célozza meg az önkormányzat. A projektre a KEOP-7.2.4.0/09-2009-0019 pályázati azonosítószámmal pályáznak.

2011. december 15.
Talajvíz-használat korlátozás a Bucka-tó körül

A Bucka-tó talajvíz-használat korlátozásáról döntött legutóbbi ülésén Szigetszentmiklós Gazdasági Bizottsága. A korábbi informális testületi ülésen részletes beszámolót ismerhettek meg a képviselők a Bucka-tó kármentesítéséről. A szennyezést körülhatárolták, és a szakemberek fölmérték, hogy mely ingatlanokat érint a vízkorlátozás. Becz Péter, a szaktestület elnöke rádiónknak kifejtette, hogy ez a fúrt kutakat érinti, a vezetékes víz továbbra is használható. Bízik benne, hogy a kármentesítés elvégzése után a tilalmat minél hamarabb fel tudják oldani.

2011. november 03.
A Bucka-tó kármentesítésének terveiről tárgyalt november 2-ai rendkívüli ülésén Szigetszentmiklós Város Képviselő-testülete. A környék elszennyeződését az egykori anyaggödör veszélyes hulladékokkal való feltöltése idézte elő. A tervezésre, előkészítésre a testület közbeszerzési eljárás útján az Agruniver Holding Magyarország Konzorciumot választotta ki. Szabó József, a város polgármestere elmondta, első lépésben nem a vízfelszín, hanem a talaj kármentesítését kell megoldani. A második fordulóra a pályázatot december közepéig kell benyújtani. Hozzátette, bár a munkálatok több milliárdos nagyságrendűek, az önkormányzat számára nem jelent anyagi terhet.

2010.04.13.
Csak a jövő év végén kezdődhet meg a Bucka-tó kármentesítése?
Csúszik a Bucka-tó kármentesítésének megkezdése. Várhatóan csak 2011 végén, 2012 elején kezdődhetnek meg a tényleges munkálatok. A Bucka-tó nagyrészt kohósalakkal szennyezett terület, korábban a Csepel Autógyár töltötte fel az egykori bányató területét a szennyező anyaggal. Ennek az eltávolítását, és a tó környékének rehabilitációját kezdheti meg az önkormányzat pályázati pénzből, ha sikeresen szerepel egy kétfordulós pályázaton. Az első fordulóban, a tervek elkészítésére már nyertek mintegy 100 millió forintot. Szabó József, Szigetszentmiklós polgármestere elmondta: ehhez az összeghez 20 milliós önrészt biztosít az önkormányzat. A terveket egy éven belül kell elkészíteni, és azt követően indulhatnak a második fordulóban, amelyben már a tervek megvalósítására, vagyis a tényleges kármentesítésre nyerhető támogatás.


2010.03.01.
Kezdődhet a Bucka-tó kármentesítésének előkészítése
Mérföldkőhöz érkezett a Bucka-tó kármentesítésének ügye Szigetszentmiklóson. A város pályázati pénzből szeretné megkezdeni a tó- és környezetének rendbetételét.

A Bucka-tó nagyrészt kohósalakkal szennyezett terület, korábban a Csepel Autógyár töltötte fel az egykori bányató területét a szennyező anyaggal. Ennek az eltávolítását, és a tó környékének rehabilitációját kezdheti meg az önkormányzat. A fejlesztés két ütemben kezdődhet meg. Az első körben, vagyis a terep előkészítéséről szóló pályázaton sikeresen szerepelt az önkormányzat, így mintegy 100 millió forintos támogatást kap erre a célra. Szabó József, Szigetszentmiklós polgármestere elmondta: a fejlesztési pályázat második fordulójában az első kör nyertesei indulhatnak. Itt már lényegesen több, mintegy 3,6 milliárd forintról döntenek majd várhatóan ősszel.


2009.12.07. 17:58
Kevés volt az érdeklődő a Bucka-fórumon
Majdnem negyvenen vettek részt azon a lakossági fórumon Szigetszentmiklóson, amelyet a Városi Könyvtár és Közösségi Ház színháztermében rendeztek hétfőn este a Bucka-városrész fejlesztési elképzeléseiről. A felszólalók többnyire ismerős és más fórumokon már megtárgyalt kérdéseket tettek fel: hogyan lehet kikényszeríteni, hogy a szűk utcákon ne száguldozzanak egyes autósok, mikor lesz kész a vízvezeték- és csatornahálózat, mi lesz a Bucka-tóval és így tovább. Többen megköszönték az új autóbuszjárat megindítását, egyúttal jelezték: javaslatot tesznek majd némelyik megálló odébb helyezésére. Szigetszentmiklós polgármestere, Szabó József és megbízott jegyzője, Borók Dóra válaszolt a kérdésekre, illetve jelezte: egy-egy adott panasz körülményeinek tisztázására kezdeményezik az illetékes szerveknél vizsgálat indítását. A fórum - szokatlan módon - a polgármesteri zárszó után tapssal ért véget.


2009.12.06.
Jövőre megkezdődhet a Bucka-tó kármentesítése?
Jól halad a Bucka-tó kármentesítésének ügye Szigetszentmiklóson. A Nemzeti Fejlesztési Igazgatóság befogadta a város pályázatát. A fejlesztés - nyertes pályázat esetén - két ütemben kezdődhet meg. Az első kör támogatásairól 2010 januárjában döntenek. Itt mintegy 120 millió forintos támogatást kaphat az Önkormányzat. A fejlesztési pályázat második fordulójában az első kör nyertesei indulhatnak. Itt már lényegesen több, mintegy 3,6 milliárd forintról döntenek majd várhatóan 2010 szeptemberében. Tóth Pál, a szigetszentmiklósi Városfenntartási Iroda vezetője elmondta: a Bucka-tó nagyrészt kohósalakkal szennyezett terület, korábban a Csepel Autógyár töltötte fel az egykori bányató területét a szennyező anyaggal - most ennek az eltávolítására, és a tó környékének rehabilitációjára pályázik a város.

Dunamédia
http://www.duna-media.hu/karmentes-a-bucka-tonal/200-ezer-tonna-hulladek-afold-alatt-%E2%80%93-milliardok-a-kornyezetert-video_ee5214d6d.html

http://www.duna-media.hu/duna-media-kronika-11-12-16/szent-miklos-unnepe-gyergyoszentmikloson-bucka-to-vizkorlatozas-csatornajavitas-rsd-tamogatott-tarsulas-legy-tokeletes-video_db8c72d50.html

http://www.duna-media.hu/duna-media-kronika-2011-11-02/emlekezoszeretet-hangverseny-es-adomany-bucka-to200-ezer-tonna-hulladek-nepszamlalaspotosszeiras-lopjak-az-erdot-zenetabor-budapestenwagnervivien-vilagbajnok-gyozelemmel-feler-video_5e81e791c.html

http://www.duna-media.hu/bucaka-totol-a-bolcsodeig/errol-targyalt-a-kepviselotestulet-video_6fa53cdb8.html http://lakihegyradio.hu/infusions/news_archive/news_archive_read.php?news_id=95566

Dunavidék Regionális Televízió

http://www.dunavidektv.hu/index.php?action=videos&cid=&videoid=1692#dock

http://www.dunavidektv.hu/index.php?action=videos&cid=&videoid=1682#dock

Hivatalos honlapunkon www.szigetszentmiklos.hu
Szigetszentmiklós, Bucka-tó kármentesítése /
KEOP-7.2.4.0/09-2009-0019