SZIGETSZENTMIKLÓS, BUCKA-TÓ KÁRMENTESÍTÉSE - KEOP-7.2.4.0/09-2009-0019 - ÚJ SZÉCHENYI TERV

 
 
 
 

MÉDIA MEGJELENÉSEK

Lakihegy Rádió


2015. június 3.

Átadó

Ünnepélyes sajtótájékoztatóval zárult a Bucka-tó kármentesítése.

 

A helyszínen rendezett eseményen jelen volt Szabó József, Szigetszentmiklós polgármestere, Bóna Zoltán, a térség országgyűlési képviselője és Szedlacsekné Bürszem Gréta, beruházás-szervező. A Kivitelező elvégezte a tereprendezést, az ideiglenes létesítmények bontását, valamint a terület füvesítését és növényesítését. A 15 db kútból álló monitoring rendszer 4 évig üzemel és a területen lévő talajvíztest minőségének ellenőrzését végzi. Szabó József ünnepnapnak nevezte a beruházás befejezésének napját. A Lakihegy Rádiónak úgy nyilatkozott: a kármentesítésnek köszönhetően 6 és fél hektár területet kapott vissza a város.

Bóna Zoltán országgyűlési képviselő a Lakihegy Rádiónak úgy nyilatkozott: a kármentesítés nem csak a szigetszentmiklósiaknak, és azon belül a Bucka városrészben élőknek volt fontos, hanem az egész térségben élőknek. Egy olyan kármentesítésről beszélhetünk, amelynek előzménye hosszú évtizedekig belengte a környéket. Ezen túl vagyunk, és a következő évek a megfigyelésről, az azt követő évek pedig a rendteremtésről szólnak majd - mondta Bóna Zoltán.

2015. június 3.

A kemény munka eredménye

Hosszú évek munkája ért véget.

Ezt Szedlacsekné Bürszem Gréta, beruházás-szervező mondta a Lakihegy Rádiónak a Bucka-tó kármentesítése kapcsán. A napokban lezárult beruházás 2013. őszén indult, a környék kármentesítésének gondolata azonban még jóval korábban, 2009-ben megfogalmazódott - tette hozzá. "Megannyi ember foglalkozott azzal, hogy ez a terület mentesüljön a káros anyagoktól. A Nemzetközi Környezetvédelmi Világnapon történik meg ennek a projektnek a zárása, amire büszkék vagyunk, hogy így csatlakozhatunk ehhez a kezdeményezéshez" - mondta el a szakember

2015. június 2.

Hivatalosan is tiszta

Sikeresen lezárult a Bucka-tó kármentesítése.

A terület elszennyeződését a régebben itt működő állami vállalatok okozták azáltal, hogy hulladékokkal töltötték fel az egykori bánya gödrét. Az elhelyezett hulladéktömeg jelentős környezeti szennyezést okozott a vízvédelmi szempontból érzékeny területen, és veszélyeztette az itt élő lakosság egészségi állapotát is. A kármentesítés célja az volt, hogy a korábban elhelyezett ipari hulladékokat megfelelő módon kezelje, és az azok kapcsán keletkezett talajvíz szennyeződést eltávolítsa. A kármentesített területen több mint 170 ezer tonna szennyezőanyagot, és közel 54 ezer tonna hulladékot szállítottak el. A kármentesítési folyamat szerves része volt a talajvíz-tisztító rendszer kiépítése és üzemeltetése, amely közel 89 ezer m3 szennyezett felszín alatti vizet tisztított meg. A projekt 2013. szeptemberében indult, összértéke pedig 4,77 Mrd Ft. A terület tisztára jelentését az illetékes hatóság elfogadta.

2015. május 3.

Tiszta vizet a tóba!

Megtisztították a Bucka-tó környékét

Szigetszentmiklós egyik veszélyes anyaggal súlyosan szennyezett területének megtisztítása és ártalmatlanítása 4,7 milliárd forintba került. A munkálatokat uniós forrásból finanszírozták. Szedlacsekné Bürszem Gréta, beruházás-szervező a Lakihegy rádiónak elmondta: 170 ezer tonna hulladékot termeltek ki a területről, ebből 70 ezer tonnát elszállítottak, a többit ártalmatlanították. 80 ezer m3 szennyezett talajvizet tisztítottak meg. A munkálatokkal április 28-án végeztek. A következő hetekben már csak a területrendezés van hátra.

2015. március 26.

Újra járható az Emelkedő utca

A Bucka-városrész csatorna-építését végző vállalkozó március végétől visszaadta közlekedésre az Emelkedő utcát, így folytatódik a tiszta talaj és humusz beszállítása. Befejeződött a kármentesítési létesítmény alsó szigetelőrétegének kialakítása. Folytatódott a helyben maradó nem veszélyes hulladék kármentesítési létesítményen belüli terítése, rendezése. A vízkezelés folyamatosan működik.

2015. február 25.

Szünetel a tiszta talaj-beszállítás

A kivitelező az Emelkedő utca csatornázása miatt február elejétől szüneteltette a tiszta talaj beszállításokat. Folytatódott a kármentesítési létesítmény alsó szigetelőrétegének kialakítása. A vízkezelés folyamatosan működik.

2015. január 29.

A kivitelező elbontotta az előkezelő csarnokot

Ezzel egy időben folytatódott a tiszta talaj (bányahomok) és humusz beszállítása a területre, amelyet a kármentesítési létesítményen kívüli területek feltöltésére, tereprendezéséhez használnak fel. A vízkezelés folyamatosan működik.

2014. december  30.

 

Megfeszített tempóban dolgoztak

 

Végéhez közeledik a Bucka-tó környékének kármentesítése is.

 

A közel négy milliárd forintos szigetszentmiklósi nagyberuházás során a korábban szennyezett területet feltárták, a veszélyes anyagokat elszállították. Az ott maradt ártalmatlan anyagot letakarják, és monitoring kutak segítségével folyamatosan ellenőrzik a terület állapotát - mondta Szabó József polgármester. A szakemberek megfeszített tempóban, még hétvégeken is dolgoztak. A beruházásnak ugyanis jövő év nyarára el kell készülnie. Szabó József hozzátette, a Bucka-tó környéke a jövőben közösségi célokat szolgál majd.

2014. október 14.

Útlezárás

Lezárják a Pajzs utcát. Szigetszentmiklóson a Bucka városrészben zajlanak a Bucka-tó kármentesítési munkálatai.

Időközben kiderült, hogy a Bucka-tó melletti területen lévő hulladéktest túlnyúlik a terület határain. Ez a Pajzs utca egyik szakaszán is megtalálható, így a kitermelést csak a terület lezárásával lehet elvégezni. Az ideiglenes lezárás október 15-től, szerdától előreláthatólag 2 hónapig tart majd. Ez alatt az idő alatt a Pajzs utcában az átjárás megszűnik, az utca két irányból zsákutca lesz.

2014. március 4.

Türelem és óvatosság

Elkezdődött a hulladék kiszállítása Szigetszentmiklóson a Bucka-tó környékén.

A következő egy évben napközben kamionok, munkagépek veszik igénybe majd az ott lakók türelmét. A kivitelező és az önkormányzat a lakosság megértését kéri. Leginkább az Emelkedő utcában és környékén kell jobban odafigyelni. Körülbelül 45 ezer négyzetméterről szállítják majd el az anyagot, átlagban 25 teherautóra kell számítani - nyilatkozta a Lakihegy Rádiónak dr. Vántsa Botond, a Bucka városrész képviselője.

2014. február 24.

Indulhat a neheze!

A kármentesítési szakmai feladatokkal indul a tavasz Szigetszentmiklóson a Bucka-tónál.

A területen márciustól kezdődik a hulladék kiszállítása - mondta el rádiónknak Szedlacsekné Bürszem Gréta projektkoordinátor. A por, hang és egyéb kellemetlen hatások csökkentésére egy előkezelő csarnokot építenek, ezt később, a munkálatok befejezésekor elbontják. Szedlacsekné Bürszem Gréta kifejtette, a szombatihoz hasonló tájékoztatókat a munkafolyamat alatt többször is tartanak majd, a kérdéseket addig is a buckato@szigetszentmiklos.hu emailcímen lehet eljuttatni az illetékeseknek. Hozzátette, a területen 8-10 monitoring kutat is létesítenek, a talajvíz minőségét ezekkel ellenőrzik.

2013. november 26.

Megkezdik a hulladékkitermelést

A hulladékkitermelés éve lesz 2014 Szigetszentmiklóson, a Bucka városrészben.

A Bucka-tó környékének kármentesítése és a csatornázás párhuzamosan zajlik. A kivitelezést éppen ezért úgy kell irányítani, hogy mindkét beruházás ütemtervét tartani lehessen - mondta Szedlacsekné Bürszem Gréta, projektkoordinátor. A kármentesítés során keletkezett hulladék elszállítása az Emelkedő úton történik, emiatt itt a csatornázást csak a kiszállítás után tudják elkezdeni. A két beruházás befejezéseként a terület helyreállítását is elvégzik, ám ezt csak az eredeti állapotoknak megfelelően teszik. A járdaépítés, csapadékvíz elvezetés illetve a Bucka-tó környékének parkosítása egy következő projekt része lesz - tette hozzá a projektkoordinátor.

2013. november 20.

Elvégezték a tervezett munkát

Minden munkával végzett a kivitelező. Legalábbis, amit erre az évre tervezett el a Bucka-tó kármentesítését végző konzorcium, mondta Szedlacsekné Bürszem Gréta, projektvezető.

Szeptember közepén köttetett a kivitelezési szerződés, október végére pedig a teljes területet körbezárta a cég. A területet megtisztították a munkások, a szemetet összeszedték, a kijelölt fákat pedig kivágták. 2013-ban már nem lesz több munka a Bucka-tó környékén, jövőre viszont már elkezdődik a tényleges munka. A területen több fát ki kellett vágni és a bozótosokat is kiirtották. Az önkormányzat népjóléti bizottsága kérte, hogy a fákat könnyen kezelhető darabokra hasítsák fel, hogy azt a rászorulóknak adhassák.

2013. november 16.

Felkészülés indul

A kármentesítés előkészületeit végzik el idén a szigetszentmiklósi Bucka-tó környékén. A területről várhatóan csak a jövő évben kezdik meg a veszélyes anyagok elszállítását.

Pénteken zárult le a környéken lévő ingatlanok műszaki állapotfelmérése. Az év végéig körbekerítik a munkaterületet, csak a tó Lombos utca felőli oldalát használhatják a lakók. A munkaterület felmérését és a veszélyes hulladékok előkezelésére szolgáló zárt csarnok kialakítását is elvégzik. A kivitelezéshez elengedhetetlen a kiszállítási útvonal megerősítése. Ez az Emelkedő utat fogja érinteni. A lakókat pedig már most arra kéri a kivitelező, hogy a várhatóan megnövekvő autóforgalom kapcsán a gyerekeket is készítsék fel a figyelmesebb közlekedésre.

2013. november 5.

Elkezdődött az állapotfelmérés

Fényképes állapotfelmérést végeztet a Buckában a szigetszentmiklósi önkormányzat.

A szakemberek az Emelkedő utcában, illetve ennek környékén dolgoznak. Erre azért van szükség, hogy a Bucka-tó kármentesítése kapcsán a későbbiekben keletkező esetleges kár esetén legyen bizonyíték az eredeti állapotokról - nyilatkozta rádiónknak Szedlacsekné Bürszem Gréta, projektkoordinátor. A Lakihegy Rádió reggeli műsorában kiemelte az önkormányzat emberei minden esetben kitűzővel, fényképes igazolvánnyal rendelkeznek, és az ingatlanokba nem mennek be. Szedlacsekné Bürszem Gréta hozzátette, az állapotfelmérést a lakosság érdekében végzik, ezt az ingatlantulajdonosok meg is tilthatják, ám ekkor az esetleges következményeket vállalniuk kell.

2013. november 1.

Kezdődik a kármentesítés

Megkezdődött a szigetszentmiklósi Bucka-tó kármentesítése. A kivitelező november 4. és 15. között műszaki állapotfelmérést készít a környéken.

Ennek célja, hogy meghatározzák a projekt környezeti hatásait. A kivitelező arra hívta fel a lakók figyelmét, hogy a munkát végző emberek az önkormányzat által kiállított, a város címerét tartalmazó, névre szóló kitűzőt viselnek. Ugyanakkor az állapotfelmérés során nem mennek be az ingatlanok területére, így arra kérik a lakókat, hogy aki erre hivatkozva szeretne bejutni a házba, ne engedjék be. Az állapotfelmérést utcáról utcára járva végzik el és csak az ingatlanok külső szemrevételezése a része a vizsgálatnak. Az uniós támogatásból megvalósuló beruházás keretében elszállítják a korábban a tóba helyezett veszélyes hulladékot, megtisztítják a szennyezett talajvizet és egy környezetvédelmi ellenőrző rendszert is kialakítanak 2015 nyarára.

2013. szeptember 30.

Fontos a tájékoztatás!

Egy-másfél évig tarthat a Bucka-tó kármentesítése Szigetszentmiklóson.

Egy-másfél évig tarthat a Bucka-tó kármentesítése Szigetszentmiklóson. Ezt mondta a kivitelező képviselője a szerződés aláírásának kapcsán. Hidvégi Imre a projekt irányítási vezetője kiemelte: a legfőbb szempont, hogy minőségi munkát végezzenek, de Európai Uniós beruházás lévén a határidőköz is szigorúan kell tartaniuk magukat. Kiemelte: amint át tudják venni a munkaterületet, elkezdik a kármentesítést és a lakosságot is folyamatosan tájékoztatják majd a beruházás folyamatáról.

Duna Média Televízió

http://duna-media.hu/index.php/item/7406-itt-a-vege

http://duna-media.hu/index.php/magazinok/portreink/item/7423-bucka-karmentesites

 http://duna-media.hu/index.php/hirek/item/5554-indulhat-neheze

 http://duna-media.hu/index.php/hirek/item/5540-tartjak-utemterv

 http://www.duna-media.hu/index.php/magazinok/szigetmagazinmenu/item/5529-bucka-to-project

 Kisváros újság

 2014. 3. szám 5. oldal

 2014. 12. szám 5. oldal
AZ ELSŐ FORDULÓ MEGJELENÉSEI