SZIGETSZENTMIKLÓS, BUCKA-TÓ KÁRMENTESÍTÉSE - KEOP-7.2.4.0/09-2009-0019 - ÚJ SZÉCHENYI TERV

 
 
 
   

MEGTISZTUL A BUCKA-TÓ!
 

A Bucka-tó kármentesítési projekt célja a terület megtisztítása, melynek keretében megtörténik a szennyezőforrás megszüntetése (amelyen a hulladéktestet oly módon kezelik, hogy ne jelentsen környezeti terhet) és a szennyezett talajvíz tisztítása.
A területen felmért szennyezést a szennyezőforrásként működő hulladéktest okozza. A szennyezés megszüntetése érdekében a szennyezés folyamatos utánpótlódását kell megakadályozni, mely során fel kell számolni a hulladéktest szennyezőforrásként való működését. A hulladéktest nagyságának és kiterjedésének pontosítása a 2011 áprilisában készített tényfeltárás záródokumentációjában megtörtént. A hulladéktestből kioldódott szennyezések a felszín alatti vízbe kerülve, annak mozgása következtében terjednek mely a hulladéktest alatti talajvíz és a felszín alatti vízáramlási irányába eső területeket folyamatosan szennyezi, ezért elsősorban a lakosság egészségügyi és a környezet állapotának a védelmét kívánjuk figyelembe venni.

A pályázat keretében megvalósul Szigetszentmiklós Bucka-tó és környékének kármentesítése, amellyel lehetővé válik az ott élők környezetének 'megtisztítása', ezáltal higiénikusabb környezettel és zöldövezettel gazdagodhat a városrész.

A BERUHÁZÁSNAK MILYEN - A LAKOSSÁG SZÁMÁRA IS - ÉRZÉKELHETŐ ELŐNYEI LESZNEK?

- Megszűnik a talaj- és talajvízszennyezés
- Megszűnik a tó vizének szennyezettsége
- Egészségesebb, tisztább lesz a környezetünk, a levegő
- A rekultivált területek, ingatlanok értéke nő, valamint a környezetükben lévő ingatlanoké is nő
- Csökkennek a környezetünkre káros hatások
- A Ráckevei (Soroksári) Duna vízminősége javul
- A végleges úthálózat kiépítésére lehetőség nyílik
- Lehetőség nyílik egy szórakoztató-, sport- és kulturális központ megvalósítására.

MILYEN NEHÉZSÉGEKKEL, SZÜKSÉGES EGYÜTTMŰKÖDÉSEKKEL JÁRNAK A MUNKÁLATOK?

- Az érintett útszakaszokon és a környező utcákban forgalomkorlátozások, terelések, az autósoknak sebességkorlátozások, parkolási tilalom lesz
- Az építkezések helyszínén por, zaj, sár
- Rendszeres egyeztetések a kivitelezők és az érintett ingatlantulajdonosok között